#1 Van dagboek tot blog

29-04-2014 12:00

#1 Van dagboek tot blog

Wat leuk dat je mijn eerste blog gevonden hebt! De komende weken zal ik jullie op de hoogte gaan houden van mijn ontwikkelingen op vleeseetniveau. Daarbij vind ik het leuk om jullie te vertellen waar ik mijn keuzes nu precies op heb gebaseerd. De keuze om minder vlees te gaan eten gaat natuurlijk niet vanzelf en in één keer. Ik krijg steeds weer nieuwe informatie waardoor ik mijn gedrag weer een klein beetje verander: het is echt ontwikkeling. Deze ontwikkeling wil ik graag met jullie delen door de verschillende soorten informatie in stukjes te hakken, en steeds het stukje te vertellen dat ik ook op dat moment nodig had. Het wordt als het ware een dagboek met alle puzzelstukjes aan kennis die uiteindelijk hebben geleid tot de situatie waar ik nu in zit: geen vegetatiër, maar wel zo min mogelijk en zo biologisch mogelijk vlees.

Het begon allemaal toen ik begon met mijn studie: milieuwetenschapen. Hier kreeg ik al snel te horen hoe slecht de productie van vlees is voor het milieu. Hoe dat precies zit, en waarom ik toen nog niet gelijk ben begonnen met het minderen in vlees, zal ik als eerste vertellen (#2 Van koeienscheet tot CO2-uitstoot). Het echte nadenken over het eten van vlees begon tijdens een cursus die ik voor m'n studie volgde. Hierbij ging het over de ethiek achter het eten en gebruiken van dieren. Dit heeft er echt voor gezorgd dat ik veel minder vlees ben gaan eten. De keuzes die ik toen heb gemaakt en de redenen hiervoor komen volgende week aan bod! 

Eenmaal nagedacht hebbende over of vlees uberhaupt wel verantwoord is om te eten, begon ik mij af te vragen of hier ook nog gradaties in zijn. Is het ene vlees beter dan het andere? En waar bestaan die verschillen precies uit? Ik heb hierbij gekeken naar rund-, varkens- en kippenvlees (en eieren) en vis. Wat is nu precies plofkip en biologisch? En wat houden die sterren en keurmerken in? Ik heb het allemaal even op een rijtje gezet voor jullie (en ook nog even voor mezelf). Hierdoor kan ik nu veel beter een keuze maken voor een bepaald bakje in de supermarkt. Een bezoekje aan verschillende soorten boerderijen, een intensieve veehouderij en een biologische boerderij bijvoorbeeld, mag hier natuurlijk niet aan ontbreken. 

Tegen die tijd ben ik heel anders tegen vlees aan gaan kijken. Ik at veel minder vlees, maar wat nu? In vlees zouden belangrijke voedingsstoffen zitten die je nu zou missen. Welke voedingsstoffen krijg je nu niet meer binnen, en op welke manier kun je dit compenseren? Een analyse van deze voedingsstoffen, en een paar heerlijke vegetarische en veganistische recepten hebben me overtuigd, en zullen jou ook overtuigen om een dierloze maaltijd zeker eens te proberen!

Naast het nadenken over de ethische kant van vlees, vond ik het ook vooral heel leuk om bewust bezig te zijn met wat ik eet en waarom ik dat eet. Hierover zijn veel mensen het met me eens. Deze week staat in het teken van initiatieven van enthousiaste bewustelingen, die ook jou zomaar mee zouden kunnen trekken in hun enthousiasme. Wie zijn deze mensen, en waarom doen ze wat ze doen? En hoe zit het nu precies met de mogelijkheid om een kip/koe/varken te adopteren?

Hopelijk heb je na het lezen van mijn blog een beter beeld van een vegetarisch leven, en heb je genoeg informatie verzameld om bewust je eigen keuzes te maken als het gaat om vlees eten, en stiekem hoop ik natuurlijk dat je dan kiest voor iets waar jij, maar ook de dieren blij mee zulen zijn.

Veel plezier!

Groene Roos

Terug

Blog

  • 29-04-2014 12:00

    #1 Van dagboek tot blog

    #1 Van dagboek tot blog Wat leuk dat je mijn eerste blog gevonden hebt! De komende weken zal ik jullie op de hoogte gaan houden van mijn ontwikkelingen op vleeseetniveau. Daarbij vind ik het leuk om jullie te vertellen waar ik mijn keuzes nu precies op heb gebaseerd. De keuze om minder vlees te...

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode