#9 Krijg je wel genoeg vitamientjes en mineraaltjes binnen!?
10-08-2014 17:29
Het lijkt bijna algemeen gedachtegoed: wanneer je vegetariër wordt, kom je allerlei voedingsstoffen, vitaminen en mineralen tekort en is de kans groot dat je binnen een paar weken dood neervalt. Dit is natuurlijk grote onzin, maar je moet wel goed op je voeding letten, zodat je nog steeds alle vitamientjes en mineraaltjes binnenkrijgt die je nodig hebt. Hier onder een overzicht van de verschillende stoffen die je door middel van vlees en vis binnenkrijgt, en een passende vegetarische vervanger.
Wat krijg je nu niet meer binnen?
In vlees en vis zitten veel verschillende voedingsstoffen: eiwit, ijzer, vitamine B12 en vitamine B1.Eiwit is nodig bij de bouw van lichaamscellen; ijzer zorgt voor goed transport van zuurstof door je bloed; vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en vitamine B1 helpt bij de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het zenuwstelsel. De stoffen helpen dus bij belangrijke processen in het lichaam.
Wat nu?
Met een tekort aan deze voedingsstoffen zou je snel ziek kunnen worden. Gelukkig zijn er veel meer producten die deze stoffenbevatten! Eiwit, bijvoorbeeld, zit ook in eieren, melk en melkproducten, peulvruchten zoals erwten, linzen en tuinbonen en brood en graanproducten. Ijzer is te vinden in volkoren brood, groene groenten en ontbijtgranen. Vitamine B12 kun je terugvinden in eieren en melk en melkproducten. Vitamine B1 kun je vinden in brood en graanproducten, melk en melkproducten en groenten. Door gevarieerd te eten en te letten op voldoende van bovenstaande stoffen, is een vegetarisch dieet niet minder gezond dan een dieet waarbij vlees en vis gegeten wordt. Sterker nog, wanneer je meer plantaardige producten en
minder dierlijke producten eet, dan worden veel verzadigde vetzuren omgewisseld voor vezels en wordt het risico op voortijdig overlijden, kanker,hersenziekten als Alzheimer en Parkinson, en hart- en vaatziekten aanzienlijk kleiner! Daarnaast worden, zoals ik in een eerdere blog al heb verteld, tijdens de productie van vlees veel broeikasgassen uitgestoten die bijdragen aan klimaatverandering. Het is een clichéopmerking, maar daardoor niet minder waar: een vegetarisch dieet is beter voor de wereld en beter voor jezelf!
En wat als je veganist bent?
Als je veganist bent, eet je geen enkel product dat van dieren afkomstig is. Hierbij horen dus ook eieren, melk en kaas. Voor veganisten is het daarom aan te raden om voedingssupplementen te nemen om een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen te voorkomen.
Persoonlijk denk ik dat veel mensen vanuit hun opvoeding hebben meegekregen dat vlees nodig is om gezond te leven, en het is dan ook logisch dat deze mensen zeggen dat een vegetarisch dieet tekorten met zich mee brengt. Toch denk ik dat het steeds normaler wordt om minder vlees te eten, zo blijkt ook uit dit nieuwsberichtje. Blijkbaar, maar vooral gelukkig, zijn we bereid om onze gewoontes en ons eetpatroon te doorbreken, om wat voor reden dan ook: voor de dieren, het milieu of de eigen gezondheid. Het is een teken we steeds beter nadenken over wat we eten en wat goed voor ons is, en hopelijk komt daar steeds meer het nadenken over onze impact op de aarde bij.
Het einde van mijn bloggenreeks begint al in zicht te komen, maar eerst ga ik jullie nog verwennen met een aantal heerlijke recepten die je nog een keer goed aan het denken zetten of je vlees wel echt nodig hebt! Ook ga ik nog op onderzoek uit hoe je je eigen kip, koe of varken kunt adopteren. Nieuwsgierig geworden? Blijf mijn blog dan vooral nog even volgen!
Met diervriendelijke groetjes,