#8 De zoektocht naar verantwoord barbecuen
21-07-2014 15:05
Welkom bij blog #8! Het is een tijdje stil geweest van mijn kant, maar nu is het dan eindelijk zover: het is vakantie en daarmee tijd voor een nieuwe blog! Vakantie: de tijd van ontspanning, leuke dingen doen en vooral nergens over nadenken. Toch is het ook in de vakantie belangrijk om na te denken over de keuzes die je maakt, ook wat betreft vlees eten. Voor je het weet begeef je je op een gezellige barbecue waarvoor een paar uur eerder waarschijnlijk bakken vol vlees is aangeschaft. Op het moment dat je een hamburger van de barbecue haalt vraag je je af: is dit eigenlijk wel verantwoord? Waar komt het vlees eigenlijk vandaan? Maar net op het moment dat je echt antwoord op deze vragen zoekt, krijg je weer een biertje in de hand gedrukt en gaat de gezelligheid rustig verder. Ik geef toe, dit is mij de afgelopen tijd ook een aantal keer overkomen.
Het toepassen van nieuwe ideeën en voornemens, zoals minder vlees eten, blijkt vaak moeilijk in nieuwe situaties, zoals tijdens vakanties. Toch is de vakantie juíst een tijd waarin je er eens goed voor kunt gaan zitten en nadenken over je keuzes. Je heb meer tijd om naar de supermarkt te gaan en beter na te denken over de producten die je altijd koopt en nieuwe recepten uit te proberen. Ook voor het organiseren van een gezellige barbecue heb je genoeg tijd, bijvoorbeeld om uit te zoeken wat het meest verantwoorde stukje vlees is om je gasten voor te schotelen. Om hier een handje bij te helpen ben ik alvast op onderzoek uitgegaan naar verschillende boerderijen in Nederland waar ons vlees zoal vandaan komt.
Veel koeien worden eerst gebruikt voor melkproductie alvorens ze worden geslacht voor het vlees. De koeien worden dus hun hele leven ‘nuttig’ en ‘optimaal’ ingezet voor de productie van diverse producten. Dit leven kan er echter nogal verschillend uit zien per koe.
Biologische boerderij
Op een biologische boerderij lopen de koeien een groot deel van het voorjaar, de zomer en de herfst buiten. In de winter is de weide te nat, de koeien zouden het gras dan kapot lopen. De koeien krijgen voornamelijk gras te eten, maar soms ook krachtvoer. Door dit grasmenu produceren de koeien veel minder melk, ongeveer 5.500 liter per jaar in vergelijking met 8.000 liter van een niet-biologische koe. Als de koeien niet langer het gewenste rendement aan melk produceren, worden ze geslacht en als biologisch vlees verkocht.
Wil je weten welke verantwoorde biologische boerderij bij jou in de buurt te vinden is? Neem hier eens een kijkje of ga op bezoek!
Het vlees uit de supermarkt
Waar het vlees uit de supermarkt precies vandaan komt, is een stuk lastiger te achterhalen. De poging die de Keuringsdienst van Waarden een aantal jaren geleden deed, zorgde voor veel verbazing bij consumenten: het vlees zou deels uit Afrika komen en al twee jaar ingevroren zijn geweest voordat het in de supermarkt ligt. Ook de zoektocht van medeblogger Ester van Aalst leverde weinig op: ze werd doorverwezen naar de ‘open dagen van Albert Heijn’ waarbij je op bezoek kan bij de boeren die producten leveren aan de supermarkt. ‘Doe samen met uw kinderen mee aan leuke activiteiten zoals biggen knuffelen, schilderen en schminken’, aldus de AH. Misschien een leuk initiatief, maar het lijkt me niet helemaal de dagelijkse realiteit voor de biggen die uiteindelijk in de supermarkt belanden. Ook het zoeken op internet naar niet-biologische boerderijen is lastig. Er komen direct negatieve zoekresultaten over megastallen en verhoogd risico op vlees uit de supermarkt. Zoals ook uit de aflevering van de KVW duidelijk werd, is het niet wettelijk verplicht om op alle soorten vlees de afkomst op de verpakking te noteren. Dit maakt de zoektocht alleen maar moeilijker.
Waar is het grijze gebied?
Net als in de ethiek rondom het eten van vlees, zijn er ook verschillende gradaties in de mate van diervriendelijke productie van vlees. Ik ben op bezoek gegaan bij een mooi voorbeeld van een boerderij die heel bewust met het welzijn van de dieren omgaat, en toch geen biologische boerderij is. Ik heb het over kaasboerderij Schellach in Zeeland. Zoals je ook op de foto’s kunt zien hebben deze koeien een erg open stal en de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Ook was er een automatische rugkrabber (de gele borstel) en een automatische ‘poepstofzuiger’ zodat de stal schoon blijft. Deze dieren krijgen alleen antibiotica als ze ziek zijn. De belangrijkste reden voor de boer om niet helemaal biologisch te worden is het feit dat de omzet dan zodanig zou dalen dat zowel de goede situatie van de koeien als voor het gezin niet gewaarborgd zouden kunnen worden. Daarom heeft deze boer gezocht naar een goed evenwicht tussen de belangen van dierenwelzijn en financiële belangen voor hemzelf.
Open stal met extra ruime ligbakken De automatische rugkrabber
De verzorging van de kalfjes Genoeg ruimte om naar buiten te gaan
Deze stier heeft iets minder geluk: hij is te gevaarlijk om buiten te laten lopen, zowel voor de boeren als voor de koeien. Hij zit daarom het grootste deel van zijn leven tussen dikke betonnen muren, samen met twee anderen.
Meer weten over deze boerderij? Kijk dan hier.
Wat te doen?
Supermarkten geven niet graag prijs waar hun vlees precies vandaan komt, en dit zal niet zonder reden zijn. De zichtbaarheid van de afkomst van het vlees zou dus een goede indicator kunnen zijn voor het kopen van het meest verantwoorde stukje vlees. Zo ook kaasboerderij Schellach: iedere week zijn er meerdere activiteiten zoals proeverijen en je kunt de stal zo binnenlopen. Boeren die hun dieren graag laten zien aan de buitenwereld zijn trots op de dieren en op het bedrijf, en dat is ook niet zonder reden. Uit dit verhaal komt volgens mij naar voren dat je pas echt weet waar je vlees vandaan komt als je zelf op bezoek gaat bij een boerderij en daar je vlees koopt. Dit kost misschien iets meer tijd dan gewoon naar de supermarkt gaan en het goedkoopste vlees uitzoeken, maar hé, het is vakantie! Gun jezelf die tijd en ga eens op zoek naar een stukje vlees waar je je écht goed bij voelt. En wil dat nou niet lukken, dan kan een heerlijke zomerse salade met veel groenten en fruit (zonder vlees!) ook heel lekker zijn. Benieuwd naar vegetarische recepten? Blijf dan vooral mijn blog volgen!
Met diervriendelijke groetjes en een fijne vakantie,
Een vegetarische barbecue, denk jij dat het mogelijk is?
Geen commentaar gevonden.