#6 Kip, het meest veelzijdige stukje ei, vis!
04-06-2014 12:17
Welkom bij blog nummer #6! Ik wil graag even beginnen met het volgende nieuwsberichtje:
We kopen meer duurzaam voedsel
woensdag 4 jun 2014, 08:25, ANP
Consumenten kopen steeds vaker voedsel dat dier- en milieuvriendelijk is geproduceerd. In 2013 werd er voor 2,5 miljard euro aan duurzaam eten gekocht, 10,8 procent meer dan in 2012.
Het is het vierde jaar op rij dat de verkoop stijgt.
Vis en eieren
Van al het voedsel dat we kopen, is nu 6,1 procent duurzaam. Vooral de verkoop van duurzame vis (+21 procent) en eieren (+15 procent) stijgt fors. Een op de drie verkochte eieren of visproducten uit de supermarkt heeft nu een duurzaamheidskeurmerk.
In supermarkten steeg de verkoop met 13,5 procent het hardst. Bij cateraars en restaurants ging de verkoop veel minder omhoog, bijna 3 procent.
Keurmerken
Onder duurzaam geproduceerd voedsel valt in het jaarlijkse onderzoek van de Monitor Duurzaam Voedsel niet alleen biologisch voedsel maar ook producten met een keurmerk, zoals Beter Leven, Fair Trade, MSC en UTZ Certified.
Dit berichtje van vanochtend geeft aan dat we al in de goede richting zitten, en dat keurmerken kunnen helpen om wegwijs te worden in de ‘duurzamere’ producten. Hopelijk heb ik daar met mijn blog op de een of andere manier een bijdrage in gehad!
Vandaag komen er nog een aantal keurmerken voorbij: voor eieren en voor vis. Omdat het heel belangrijk is om ook goed te weten welke vis je het beste kan kopen wanneer je toch vis wil blijven eten, zal de uitleg over wat biologisch inhoudt, verplaatst worden naar volgende week!
Keurmerken voor eieren
Veel van de keurmerken die maandag voorbij gekomen zijn, gelden ook voor eieren. Op de verpakking kun je bijvoorbeeld ,
,
,
,
,
maar ook de nep-keurmerken
en
tegenkomen. Naast deze keurmerken, zijn er nog een aantal keurmerken die speciaal voor eieren zijn ontwikkeld.
CPE scharreleieren
De kippen die deze eitjes leggen, leven in een stal met maximaal 9 kippen per vierkante meter, hebben zitstokken, legnesten, strooisel en daglicht. Ze komen echter nooit buiten en er worden ook geen milieueisen gesteld. Als ik een kip was geweest, even vanuit het Universal Subjectivisme gedacht, zou ik me niet gered voelen door dit keurmerk.
Vrije-uitloopeieren
Dit keurmerk garandeert dat de kippen naar buiten kunnen en meer ruimte hebben in de stal. Er zijn verder geen milieueisen. Volgens mij gaat dit keurmerk al iets meer de goede kant op.
Rondeel
Dit is wederom geen keurmerk, maar gaat wel altijd gepaard met het Beter Leven keurmerk met 3 sterren. Dit garandeert hoge eisen voor dierenwelzijn en milieu. Een goede keuze dus!
IKB eieren
Dit keurmerk gaat niet over dierenwelzijn of milieuvriendelijkheid. Wanneer je op zoek bent naar een diervriendelijk en milieuvriendelijk geproduceerd eitje, is dit geen goed keurmerk om je op te baseren.
Keurmerken voor vis
Eet je af en toe een visje? Ook voor vis zijn er een heleboel keurmerken. is een keurmerk dat je op vis tegen kan komen. Het garandeert dan goede milieunormen, strikte normen wat betreft dierenwelzijn, waterkwaliteit en de slacht. Dit keurmerk is een goede houvast wanneer je wilt gaan voor een verantwoord stukje vis.
Ook , de merknaam van biologische producten bij Plus, Jumbo en Coop, kun je tegenkomen op de verpakking van vis. Op de verpakking staat dan ook altijd het EU biologisch keurmerk.
Hier een aantal keurmerken, speciaal voor vis ontwikkeld:
Soil Association
Dit keurmerk garandeert dezelfde voorwaarden als het EU biologische keurmerk. Er is onafhankelijke controle, en is daarmee een betrouwbaar keurmerk dat goede voorwaarden voor milieu en dierenwelzijn garandeert.
Er zijn echter ook veel keurmerken die weinig goeds aan de vissen beloven.
MSC Dit keurmerk kom je regelmatig tegen wanneer je vis koopt. Het is een internationaal keurmerk voor wild gevangen vis. Het garandeert dat de natuur niet wordt beschadigd tijdens het vissen, en vissoorten worden niet overbevist. Over het welzijn van de dieren wordt bij dit keurmerk echter niet nagedacht (!).
ASC is een veelvoorkomend keurmerk gericht op verantwoorde viskweek, dat wel goede eisen stelt op gebied van milieu en eerlijke handel, zoals energieverbruik, maar geen rekening houdt met het welzijn van de dieren.
Dolfijn vriendelijke gevangen
Dit keurmerk zou tonijnvangst zonder dolfijnsterfte garanderen. Er is echter geen onafhankelijke controle waardoor de betrouwbaarheid sterk daalt. Ook wordt geen rekening gehouden met overbevissing van tonijn (een uitstervende diersoort) of andere bijvangst. Wanneer je wil gaan voor een verantwoord visje, is dit geen betrouwbaar keurmerk.
Ook het SAFE keurmerk suggereert tonijnvangst zonder dolfijnsterfte. Ook hier wordt geen rekening gehouden met andere bijvangst of overbevissing en er is geen onafhankelijke controle. Wederom geen betrouwbaar keurmerk dus.
Overige keurmerken die niet veel goeds garanderen:
zijn voorbeelden van keurmerken die geen strenge eisen stellen aan milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid. Ook worden ze niet onafhankelijk gecontroleerd.
Tijdens het doen van dit onderzoek naar keurmerken, schrok ik ervan hoe we met z’n allen voor de gek worden gehouden door bedrijven die keurmerken ontwikkelen die geen enkele vorm van dierenwelzijn of milieubewuste productie garanderen. Vooral het nep-keurmerk van de Albert Heijn is hier een voorbeeld van. Ik denk zelf dat veel consumenten het idee hebben dat ze goed bezig zijn wanneer ze een product kopen met dit keurmerk. Ook wat betreft vis zijn er een hoop keurmerken die weinig goeds voor de vis betekenen. De conclusie: wees altijd kritisch wanneer het gaat om het kopen van dierlijke producten in de supermarkt, en welke keurmerken hier op staan. Hopelijk heb ik jullie door de afgelopen blogs bewust gemaakt van het verschil tussen een goed keurmerk, en een keurmerk waar je je keuze vooral niet op moet baseren. Download ook vooral de keurmerken app, of kijk op de site van Milieu Centraal over keurmerken. Hier kun je ook een overzicht vinden waarin de verschillende keurmerken worden vergeleken, bijvoorbeeld voor eieren. Op deze manier hoef je nooit meer te twijfelen wanneer je in de supermarkt staat!
Volgende keer zal ik ingaan op de term ‘biologisch’. Hopelijk kun je na de volgende blog een nóg meer verantwoorde keuze maken wanneer je in de supermarkt staat. Tot volgende week!
Diervriendelijke groetjes,
Wat voor -tariër ben jij?
Onderwerp: Wat ik ben...
Ik denk dat ik een flexipescotarier ben! Hihi!
Reageer
Onderwerp: Re:Wat ik ben...
Wat goed joh jouw blog.Erg informatief allemaal.
In mijn omgeving(op werk bv) hoor ik ook vaak sceptische geluiden over keurmerken. Men vertrouwd het niet stelt dat er toch geen controle op is. Omdat de prijs veelal iets hoger is koopt men deze produkten dus heel vaak niet.Doordat er inderdaad een woud aan keurmerken is doet men ook geen moeite het uit te zoeken. Zo werkt dat kennelijk nu eenmaal.
Het aantal keurmerken zou dus sterk verminderd moeten worden en de eisen ervoor zouden hoog moeten liggen. Zo weet de consument dat het altijd "goed zit" Dit zou naar mijn idee wettelijk geregeld moeten worden en altijd gepaard moeten gaan met een frequente controle.
Hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen?
Reageer
Onderwerp: Re:Wat ik ben...
Hoe zit het met hout trouwens. Ook daarvoor bestaan verschillende keurmerken.
Welke is nou de goeie en hoe betrouwbaar is de controle daarop?
Reageer
Onderwerp: Re:Re:Wat ik ben...
Voor de keurmerken die met hout te maken hebben, wil ik je graag doorverwijzen naar de site van Milieu Centraal: keurmerkenwijzer.nl. Hier kun je vrijwel alle keurmerken vinden die in Nederland gebruikt worden, ook voor hout!
Reageer