#2 Van koeienscheet tot klimaatverandering
03-05-2014 11:42
Van een Apocalyps zoals in Trouw wordt beschreven, zal het de komende jaren niet komen, maar de consumptie van vlees draagt wel degelijk bij aan de klimaatverandering welke een grote uitdaging gaat vormen voor de wereldbevolking. Bij de productie en consumptie van vlees wordt veel CO2 uitgestoten. Deze broeikasgas zorgt ervoor dat het steeds warmer wordt op aarde: de warmte van de zon bereikt wel de aarde, maar zit vervolgens opgesloten in de atmosfeer. Een temperatuursstijging zorgt voor het stijgen van de zeespiegel, wat een erg groot probleem vormt voor Nederland, maar ook voor een verandering in klimaat en daarmee voor extremere weerssituaties en een verandering in de biodiversiteit op aarde. De consumptie van vlees draagt daar op de volgende manieren aan bij:
- Broeikasgassen
Methaan, een sterker broeikasgas dan CO2 dat vrijkomt uit de mest van koeien, draagt sterk bij aan bovengenoemde klimaatverandering. Ook CO2 komt veel vrij in de veehouderij, bijvoorbeeld tijdens het transport van de dieren, en draagt wel voor 10% bij aan de totale CO2 –uitstoot van de EU. In sommige rapporten wordt zelfs van 50% gesproken!
- Mest
Koeien produceren mest, heel veel mest. Zoveel dat er zelfs een overschot is. Wanneer deze mest wordt gebruikt om het land vruchtbaarder te maken, zorgt het ook voor verzuring en vermesting van de bodem, grondwater en oppervlaktewater.
- Antibiotica
In de intensieve veehouderij wordt veel gebruik gemaakt van het preventief toedienen van antibiotica, bijvoorbeeld tegen salmonella. Hierbij ontstaat het risico dat de bacteriën resistent worden voor dit middel, waardoor de behandeling van deze ziekten bij mensen moeilijker wordt. Daarnaast kan het antibioticum, net als de mest, in het grond- en oppervlaktewater terecht komen.
- Veevoer
Het voer van de dieren bestaat voor een groot deel uit soja. Deze soja wordt veelal geïmporteerd uit Brazilië waar het Amazonegebied plaats heeft moeten maken voor de sojaplantages. Om ruimte te maken voor deze plantages wordt het Amazonegebied platgebrand. Veel dieren verliezen hiermee hun natuurlijke habitat en sterven uit. Daarnaast komt de sojaproductie steeds meer in handen van grote bedrijven waardoor de kleine familiebedrijven worden verdreven: er ontstaat hierdoor veel armoede. Bodemvervuiling en vervuiling van grondwater en rivieren door het gebruik van bestrijdingsmiddelen komt ook veel voor in het gebied.
Door mijn studie ben ik me steeds meer bewust geworden van het belang van de natuur en het natuurlijke evenwicht dat hierbij hoort. Ondanks het feit dat de productie en consumptie van vlees hier een negatieve impact op heeft, was ik toch nog niet helemaal overtuigd om geen vlees meer te gaan eten. Dit komt denk ik doordat het effect van vlees op het klimaat best wel indirect is: je eet vlees, dit vlees moet worden geproduceerd en tijdens de productie van het vlees heeft het negatieve gevolgen voor het klimaat. Toch is deze invloed wel degelijk groot.
Dit was het voor deze week. Volgende week gaan we dieper in op de ethische kant van het eten van vlees. Dit was voor mij een belangrijke reden om minder vlees te gaan eten, dus hopelijk tot dan!
Diervriendelijke groetjes,
Ben je het er niet mee eens, of heb je nog iets toe te voegen? Laat je mening dan horen in het forum!
Meer weten?
Zou jij minder vlees eten voor het milieu?
Geen commentaar gevonden.