#10 Hè!? Er zat niet eens vlees in!

31-08-2014 23:45

Welkom bij blog #10! Vorige week ging het over de verschillende voedingsstoffen die in vlees zitten en waar je vlees door kan vervangen. Daar horen natuurlijk lekkere recepten bij. Er zijn talloze geweldige kookboeken te vinden die uitgaan van een vegetarisch dieet. Denk Vegalicious, Plenty, Het Groentenparadijs en Veggiestan. Voordat jullie allemaal enthousiast naar de winkel rennen om een van deze kookboeken in huis te halen, wil ik jullie eerst kennis laten maken met een aantal heerlijke recepten om je nog eens te overtuigen van hoe lekker een maaltijd zonder vlees eigenlijk kan zijn.

 

Het eerste recept is Cannelloni met spinazie en ricotta. Het is een heerlijk italiaans gerecht en het eerste gerecht dat ik bewust vegetarisch gegeten heb, en ik vond het heerlijk! Het zou bij jullie hetzelfde effect moeten hebben dacht ik zo.

 

INGREDIENTEN

6 personen
• 16 cannellonipijpjes
• 400 g spinazie
• extra vergine olijfolie
• ¼ tl gemalen nootmuskaat
• 1 ui, fijngehakt
• 2 tenen knoflook, platgeslagen
• 2 blikjes tomaten, elk 400 g
• 1 laurierblaadje
• de blaadjes van ½ bosje basilicum
• 250 g ricotta
• 1 ei, losgeklopt
• 2 tl geraspte parmezaan
• 2 bolletjes mozzarella à 125 g, in plakjes

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de spinazie met wat olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de nootmuskaat plus zout en peper toe, leg de deksel op de pan en laat de spinazie op hoog vuur snel slinken. Laat de spinazie in een kom iets afkoelen. Verhit nog wat olie in de pan en fruit de ui op laag vuur tot ze glazig zijn. Voeg knoflook, tomaten, het laurierblaadje en wat van de basilicum toe en laat 20 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt. Voeg zout en peper toe. Knijp boven een bak het vocht uit de spinazie. Hak de spinazie fijn op een snijplank en voeg het weer toe aan het vocht. Voeg de ricotta, het ei en de parmezaan plus zout en peper toe. Schep het spinaziemengsel in de spuitzak. Vul de cannelloni met het mengsel en leg ze in de ovenschaal. Verdeel de tomatensaus over de cannelloni. Strooi een deelvan de basilicum erover, leg de plakjes mozzarella erop, besprenkel met olijfolie en voeg nog wat zout en peper toe. Bak de cannellonischotel 35–40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de pasta gaar is. Wanneer het bruinen te snel gaat, kun je er aluminiumfolie op leggen. Haal de schotel uit de oven en laat deze voor het serveren een paar minuten staan. Bestrooi met de rest van de basilicum.

 

Het tweede recept is een heerlijke indiase curry, omdat het zo’n heerlijk gerecht is (juist zonder vlees!).

INGREDIENTEN
1 kg aardappelen, geschild en in blokjes
4 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel kurkuma

3 eetlepels plantaardige olie
2 (Indiase) laurierblaadjes
¼ theelepels asafoetida
1 ui, zeer fijn gehakt
6 knoflookteentjes, geplet
5 cm verse gember, geraspt
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijn
1 theelepel ketoembar (koriander)
½ theelepel gedroogde mangopoeder (amchur)
½ theelepel kurkuma
½ theelepel zout
200 gr passata (tomatenpulp)
2 groene chili’s, in dunne reepjes gesneden
150 gr diepvrieserwtjes
1 theelepel garam masala
gehakte korianderblaadjes (om af te werken)
 

Voor de aardappelen:

Kook de aardappelen in water met zout circa8 minuten tot ze en beetje zacht zijn. Laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een zware pan, voeg de aardappelen toe en bak zo’n vijf minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de kurkuma toe en bak deze 30 seconden mee. Zet de pan van het vuur.

Voor de curry:
Verwarm in een andere pan de olie op middelhoog vuur.
Voeg de laurierblaadjes toe en bak deze 1 minuut; doe er daarna de asafoetida bij en roer om.
Doe er de ui bij en bak deze 5 minuten. Voeg nu de knoflook en gember toe en bak nog zo’n 5 minuten tot alles licht goudbruin is. Pas op voor verbranden!
Nu kunnen de kruiden en zout erbij. Bak deze enkele minuten zachtjes aan.
Voeg de passata, chilipepers en 100 ml water toe en roer alles goed door elkaar.
Zet het vuur lager en doe de aardappelen erbij en leg het deksel op de pan.
Laat alles 10-15 minuten pruttelen. Als het te droog wordt, kun je wat water toevoegen.

Voeg de erwten toe en de garam masala. Kook nog 3-4 minuten zonder deksel tot de erwtjes gaar zijn.
Garneer de curry met vers gehakte koriander.

 

Een aantal weken geleden vroeg ik jullie of het mogelijk was om een vegetarische barbecue te organiseren. Om het te bewijzen: hier een aantal goeie receptjes, voor het geval dat ons nog een heerlijke nazomer gegund is.

 

Gepofte aardappel van de BBQ

INGREDIENTEN

Bloemige aardappels

Peper en zout

Kruidenboter

Aluminiumfolie

 

Een gepofte aardappel ‘poft’ in zijn schilletje. Maak de schil dan ook goed schoon onder de stromende kraan. Goed borstelen met bijvoorbeeld een afwasborstel om al het zand van de aardappel te verwijderen. Neem nu een stuk aluminiumfolie en verpak hier de aardappels per stuk in. Pof de aardappels aan de zijkant van het rooster van je bbq of leg de aardappels aan de zijkant bij de kolen in je bbq. Gemiddeld kost het poffen van een aardappel 15 tot 20 minuten. Om te zien of de aardappel gaar is kun je het van de bbq verwijderen en het folie even openvouwen. Kun je met een vork makkelijk in de aardappel prikken dan is hij klaar. Is je gepofte aardappel klaar? Snijd hem dan aan een kan in en doe er een klontje (room) boter in. Strooi er een beetje verse peper en wat zout bij en laat de boter smelten.

 

Gemarineerde spiezen

INGREDIENTEN

Sojasaus                    Ketchup

Sherry                        Suiker

Verse gember        Kruidenmix

Knoflook                   Tofu

Courgette                Champignons

 

Snijd ongeveer 1 centimeter af van je verse gemberknolletje en maak deze schoon. Versnipper de gember vervolgens in een diepe kom. Pers hier vervolgens 1 teen knoflook bij en doe er een eetlepel suiker bij. Maak de marinade af met een scheut ketchup, een scheutje sherry en een halve theelepel kruidenmix. Roer de marinade goed door en steek ondertussen de bbq aan.

Snijd nu de tofu in blokjes van ongeveer 2 centimeter en doe hetzelfde met de geschilde courgette. Leg de groenten in de marinade en laat deze nu een half uurtje rusten. Rijg vervolgens de groenten om-en-om aan de spiezen. Laat de spiezen eerst even weken in water, dan verbranden ze niet op de barbecue. Grill de groentespiezen vervolgens in ongeveer 5 minuten boven de bbq lekker gaar.

 

Courgette met sesam

INGREDIENTEN

3 courgettes

1 tl suiker

Peper en zout

4 el sesamolie

1 el rozemarijn

Snijd de courgettes in de lengte door. Zorg voor plakken van ongeveer 1centimeter dik. Bestrijk vervolgens de plakken met sesamolie en laat ze in een schaal rusten tot de dressing klaar is.
De dressing voor dit bbq recept maak je als volgt: vermeng in een schaaltje het citroensap met de rozemarijn en de suiker. Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe.
Rooster nu de courgettes op een hete barbecue in ongeveer 7 minuten gaar. Bestrijk de courgettes met de dressing en smullen maar!

 

Fruit van de BBQ

INGREDIENTEN

1 zakje rozijnen

5 el rum

4 appels

50 gram basterdsuiker

50 gram boter

aluminiumfolie

 

Spoel de rozijnen goed af in een vergiet onder een lopende kraan. Breng ze daarna in een pannetje aan de kook. Voeg de witte rum toe en laat de rozijnen 10 minuten tegen de kook aan wellen. Laat ze daarna afkoelen.
Schil nu de appels en haal het klokhuis eruit.
Meng in een schaal de boter en de suiker door elkaar. Giet de rozijnen af en meng deze door het boter-suiker mengsel.
Scheur 4 vierkante vellen alumuniumfolie af van ongeveer 20 bij 20 centimeter. Vet de vellen in met een klein beetje boter. Zet nu op elk vel folie een appel en vul ze met het mengsel.
Je kunt de appels nu op de bbq in een half uurtje poffen.

 

Het laatste recept is een echte Oudhollandse boerenkoolstamppot. De winter begint alweer in zicht te komen, dus dan kunnen we maar beter voorbereid zijn.

 

INGREDIENTEN

1 blokje tuinkruidenbouillon
1 kg aardappels
3 uien
8 zongedroogde tomaten (op olie)
1 flinke teen knoflook
4 eetl. olijfolie
1 eetl. gedroogde Provençaalse kruiden
1/2 theel. komijnpoeder
600-700 gr boerenkool, voorgesneden
(kruiden)zout en (4-seizoenen)peper

Doe 750 milliliter water en een bouillonblokje in een ruime pan en breng dit aan de kook. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze in het bouillonwater. Pel en snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, knijp de knoflook erboven uit en voeg de uien, de kruiden en de komijnpoeder toe. Laat dit met het deksel op de pan 4 minuten zacht fruiten. Voeg dan de zongedroogde tomaat en boerenkool toe en roerbak op hoog vuur even mee. Haal met een schuimspaan de aardappels uit de pan, doe ze bij de boerenkool en giet er kookwater bij tot ze net niet onderstaan. Laat alles nog 10 minuten sudderen en stamp daarna de aardappels en boerenkool fijn tot een smeuïge massa (voeg indien nodig nog wat kookwater toe). Voeg eventueel nog een scheutje goede olijfolie toe, proef de stampot en breng hem op smaak zout en peper. Serveer de stamppot meteen met krokant gebakken tofublokjes of zoute cashewnoten.

 

Wanneer je deze heerlijke recepten hebt uitgeprobeerd, wil je niet anders meer! Naast het feit dat vegetarische gerechten heel lekker kunnen zijn, is het vaak ook nog erg makkelijk. Je hoeft namelijk niet je hele eetpatroon om te gooien. Veel gerechten zijn ook erg lekker wanneer je het vlees simpelweg weglaat. Denk aan een lasagne met een lekkere groentesaus met tomaat, courgette, aubergine, champignons, knoflook en een uitje, vol vitamientjes en mineraaltjes. Of een couscoussalade met verschillende soorten paprika’s, feta, rozijntjes en koriander. Natuurlijk zijn er ook maaltijden waarbij het weglaten van het vlees minder makkelijk is, zeker in de Nederlandse keuken waarbij vlees nogal een groot deel uitmaakt van het ‘aardappel-vlees-groente’-concept. Voor deze maaltijden kun je kiezen voor een vleesvervanger van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld, maar je kunt er ook voor kiezen om eens iets heel nieuws te proberen. In bovengenoemde kookboeken, maar ook op internet is genoeg inspiratie te vinden.

 

Hopelijk heb ik jullie er vandaag van overtuigd dat eten zonder vlees heel lekker kan zijn, en ik hoop dan ook dat jullie een van bovenstaande, of een ander vegetarisch recept eens gaan uittesten. Nodig eens wat vrienden uit en kook een vegetarisch gerecht voor ze. Je zult zien dat het erg makkelijk is en het valt ze vaak pas op dat er geen vlees aan te pas is gekomen als de bordjes al helemaal leeggegeten zijn!

 

Diervriendelijke groetjes,

 

Terug

Blog

  • 29-04-2014 12:00

    #1 Van dagboek tot blog

    #1 Van dagboek tot blog Wat leuk dat je mijn eerste blog gevonden hebt! De komende weken zal ik jullie op de hoogte gaan houden van mijn ontwikkelingen op vleeseetniveau. Daarbij vind ik het leuk om jullie te vertellen waar ik mijn keuzes nu precies op heb gebaseerd. De keuze om minder vlees te...

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis website Webnode